Hemels Brussel: 80 jaar verstedelijking onder de loep

Geschreven door Olivia Regout - 11 feb. 2013, 00:00 (Bijwerken: 12 jan. 2022, 04:24)
Hemels Brussel: 80 jaar verstedelijking onder de loep
Een zich op Brussel vanuit de lucht. Het project Hemels Brussel zal je nieuwsgierigheid nog wat meer prikkelen... Deze website geeft je de mogelijkheid om over de hoofdstad te vliegen van de jaren 30 tot nu.

Het initiatief is ontstaan bij de ontdekking, in een kelder, van luchtfoto's van Brussel. Deze vergeten archieven hoorden in de tijd toe aan een ministerie. De Directie Studies en Planning besliste deze overblijfselen uit het verleden te laten spreken via een interactief instrument waarmee je de evolutie van de urbanisatie van de hoofdstad kan volgen.

Het resultaat, Hemels Brussel, traceert jaar na jaar de ontwikkeling van Brussel op een dynamische kaart. Met je muis kan je op alle plaatsen in- en uitzoomen. Leid je eigen historische onderzoeken! Je kan bijvoorbeeld de luchtfoto van je wijk vandaag vergelijken met die van vroeger. 

Atomium

Toen in 1953 in het Heizelstadion al kreten van supporters weerklonken, glansden de negen bollen van het Atomium nog niet aan de Brusselse hemel. Het rondpunt bestaat al, de werken voor Expo 58 kunnen van start gaan! 

Luxemburgplein

Het station Brussel-Luxemburg is vandaag de dag een ondergrondse mierenhoop maar heeft nog steeds de originele voorgevel die zichtbaar is vanaf het Europees Parlement. Brussel-Luxemburg is ingewijd in 1854 is een van de oudste stations in Europa. De Brusselaars noemden het lange tijd "Gare du Quartier-Léopold". 

Grote Markt

Sinds december 1998 is de Grot Markt door de Unesco geklasseerd als Werelderfgoed. Het was even geleden dat de gemeenteraadsleden waakten over het behoud van dit juweeltje van de Brusselse architectuur. Maar nog niet zo lang geleden was de Grote Markt een gigantische openluchtparking waar het verkeer in striktste anarchie verliep! 

Kaartlagen... 

De site laat toe de stad via verschillende kaartlagen te ontdekken: Geschiedkundig/Erfgoed, Mobiliteit, Residentieel, Institutioneel, Economie… Al deze thema's zijn beschikbaar in de menubalk via de tab "kaartlagen". Aan jou om te spelen met de subtabs! Klik op de pijl van het onderwerp dat je interesseert en ontdek de ringen van de 13e en 14e eeuw, de stadstuinen uit de jaren 1920, het tramnetwerk, de Zenne, enz.

Amuseer je! Ontdek en vergelijk Brussel door de 20e eeuw heen!

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]