Luikse en Brusselse wafels

Geschreven door Brusselslife Rédaction - (Bijwerken: 26 sep. 2022, 12:04)
Luikse en Brusselse wafels
Belgische wafels, hetzij uit Luik of uit Brussel, zijn wereldwijd bekend. De dikke Luikse wafel bevat parelsuiker, die heerlijk tussen de tanden kraakt. Eet hem bij voorkeur warm, dan is de geur nog zaliger.

Similaires et pourtant si différentes! La gaufre de Liège est plus lourde et compacte. Lors de la cuisson, les grains de sucre qui la perle vont caram...

Loopt het water u al in de mond? Geen minuut te verliezen! Bind uw schort om, volg recept en geniet van heerlijke wafels. Aan uw fornuis!

Luikse wafels

Voor 15 tot 25 wafels, gebruikt u:
- 1 kg bloem
- 75 g verse gist
- 5 dl melk en water (op kamertemperatuur)
- 50 g kristalsuiker
- 2 eieren
- 500 g boter
- 50 g honing
- vanilline of kaneel
- 3 g bicarbonaat
- 600 g parelsuiker.

Begin met de voorbereiding. Maak een gistdeeg met 800 g bloem, de gist, de melk en het water, de kristalsuiker en de eieren. Laat 15 minuten rijzen. Voeg vervolgens de honing, de boter, 200 g bloem, het zout, de vanillesuiker en het bicarbonaat toe. Meng alles tot een glad deeg. Laat het volume van het deeg gedurende 10 minuten toenemen op een warme plaats. Voeg hierna de parel suiker toe en verdeel het geheel in bolletjes van 90 tot 140 gram, afhankelijk van het wafelijzer. Laat het deeg opnieuw even rijzen. Bak de wafels in een niet al te warm wafelijzer voor grote wafels. Suggesties: u kunt de wafels natuur opdienen, of bedekt met chocopasta, honing, ahornsiroop, jam, pindakaas of Luikse siroop.

Brussel wafels

Voor 14 wafels:
- 125 g bloem
- 4 eieren
- 250 ml melk
- 150 g boter
- 1 pakje vanillesuiker
- 2 snuifjes zout
- 1 eetlepel poedersuiker.

Kook de melk met de vanillesuiker. Laat een beetje afkoelen, totdat het mengsel lauw is. Smelt de boter in een pan en laat afkoelen. Verwijder vervolgens en giet de boter, zonder eerst te roeren, in een kom. Scheid de eiwitten en de dooiers van de eieren en doe de dooiers in een kom met een snuifje zout en 1 lepel poedersuiker. Klop dit op en voeg de boter, de lauwe melk en de bloem toe totdat u een egaal deeg bekomt. Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout. Spatel het eiwit langzaam onder het beslag. Bak het deeg in een wafelijzer (ze moeten een lichtbruin korstje hebben). Eet ze warm met poedersuiker. Suggestie: u kunt ze ook opdienen met slagroom, met of zonder fruit of chocolade. Smakelijk!

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]