TOP
-->

Luikse en Brusselse wafels

Brusselslife Rédaction . Eten

08 Jul 2021, 00:07 Last Updated: 08 Jul 2021, 14:07

Belgische wafels, hetzij uit Luik of uit Brussel, zijn wereldwijd bekend. De dikke Luikse wafel bevat parelsuiker, die heerlijk tussen de tanden kraakt. Eet hem bij voorkeur warm, dan is de geur nog zaliger.

Luikse en Brusselse wafels
Luikse en Brusselse wafels

Loopt het water u al in de mond? Geen minuut te verliezen! Bind uw schort om, volg recept en geniet van heerlijke wafels. Aan uw fornuis!

Luikse wafels

Voor 15 tot 25 wafels, gebruikt u:
- 1 kg bloem
- 75 g verse gist
- 5 dl melk en water (op kamertemperatuur)
- 50 g kristalsuiker
- 2 eieren
- 500 g boter
- 50 g honing
- vanilline of kaneel
- 3 g bicarbonaat
- 600 g parelsuiker.

Begin met de voorbereiding. Maak een gistdeeg met 800 g bloem, de gist, de melk en het water, de kristalsuiker en de eieren. Laat 15 minuten rijzen. Voeg vervolgens de honing, de boter, 200 g bloem, het zout, de vanillesuiker en het bicarbonaat toe. Meng alles tot een glad deeg. Laat het volume van het deeg gedurende 10 minuten toenemen op een warme plaats. Voeg hierna de parel suiker toe en verdeel het geheel in bolletjes van 90 tot 140 gram, afhankelijk van het wafelijzer. Laat het deeg opnieuw even rijzen. Bak de wafels in een niet al te warm wafelijzer voor grote wafels. Suggesties: u kunt de wafels natuur opdienen, of bedekt met chocopasta, honing, ahornsiroop, jam, pindakaas of Luikse siroop.

Brussel wafels

Voor 14 wafels:
- 125 g bloem
- 4 eieren
- 250 ml melk
- 150 g boter
- 1 pakje vanillesuiker
- 2 snuifjes zout
- 1 eetlepel poedersuiker.

Kook de melk met de vanillesuiker. Laat een beetje afkoelen, totdat het mengsel lauw is. Smelt de boter in een pan en laat afkoelen. Verwijder vervolgens en giet de boter, zonder eerst te roeren, in een kom. Scheid de eiwitten en de dooiers van de eieren en doe de dooiers in een kom met een snuifje zout en 1 lepel poedersuiker. Klop dit op en voeg de boter, de lauwe melk en de bloem toe totdat u een egaal deeg bekomt. Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout. Spatel het eiwit langzaam onder het beslag. Bak het deeg in een wafelijzer (ze moeten een lichtbruin korstje hebben). Eet ze warm met poedersuiker. Suggestie: u kunt ze ook opdienen met slagroom, met of zonder fruit of chocolade. Smakelijk!

Eten Bakkers