Oproep tot getuigen: wie is Georgette?

Geschreven door Olivia Regout - 14 jul. 2014, 00:00 (Bijwerken: 12 jan. 2022, 04:32)
Oproep tot getuigen: wie is Georgette?
Beste lezers, beste Brusselaars van toen, we doen een beroep op jullie herinneringen! We zoeken meer informatie over Georgette, de dochter van een schoenenfabrikant ten tijde van de bevrijding van Brussel in 1944, en haar zoon. Kan jij de vonk aanbrengen die de hooiberg doet ontbranden?

Op een ochtend juni 2014 ontvangt de redactie van BrusselsLife een boodschap uit Yorkshire in Engeland. Robb en Bruce Robinson zijn op zoek naar hun halfbroer waar ze bijna niets over weten. Hun vader, William Robinson aka «Bill», heeft slechts enkele schamele aanwijzingen achtergelaten…

De geschiedenis is deze van een ontmoeting zoals er veel waren tijdens de tweede wereldoorlog. Bill maakt deel uit van de «Guards Division» dat de ochtend van 4 september 1944 Brussel bevrijdt. Te midden van de vreugde die in Brussel heerst, ontmoet de Engelse soldaat Georgette. Wat volgt is een episodische relatie die verstoord wordt door een wereldconflict dat het laatste woord nog niet gezegd heeft. Enkele maanden later bevalt Georgette van een zoon. Helaas houdt de relatie van het Engels-Brusselse koppel geen stand na de oorlog en verliest Bill beiden uit het oog.

Wat we weten

- We zoeken Georgette en haar zoon
- Op het einde van de tweede wereldoorlog was ze tussen 18 en 25 jaar
- Ze ontmoette Bill de dag van de bevrijding van Brussel, 4 september 1944
- Georgette sprak perfect Engels
- Bill en Georgette zagen elkaar meerdere keren tussen 1944 en 1946 en kregen een zoon
- De familie van Georgette was actief in de schoenenbranche

Vandaag verhogen de broers Robinson hun inspanningen om hun oudere halfbroer te vinden. Terwijl Brussel zich klaarmaakt om 70 jaar bevrijding te vieren, wagen Bruce en Robb deze keer hun kans via ons. Jullie zijn immers met 27.000 Brusselaars die onze Facebookpagina volgen en meer dan 400.000 geïnteresseerden die maandelijks onze bijdragen lezen. Misschien roept deze geschiedenis enkele herinneringen bij je op…

William Robinson, soldaat bij het Britse leger

William Robinson is geboren op 5 februari 1923. Op zijn negentiende wordt «Bill» opgeroepen om het trainingscentrum van het 9e Regiment van de koninklijke artillerie in Harrogate te trekken. Enkele maanden later vervoegt hij het «55th Field Regiment» dat in 1942 de «Guards Armoured Division» integreert. Het is in die rangen dat Bill op 4 september 1944 deelneemt aan de bevrijding van Brussel. Hij maakt deel uit van de eerste Britten die die de hoofdstad betreden onder het gejuich van een menigte uitzinnige Brusselaars. De avond van de inval zijn de Duitse troepen verslaan en hebben Bill en zijn compagnons zich in Etterbeek gevestigd voor hun manoeuvres.

 

Foto: 'WW2 People's War is an online archive of wartime memories contributed by members of the public and gathered by the BBC. The archive can be found at bbc.co.uk'

Bill en Georgette: de ontmoeting

Bill Robinson overleed in maart 1999 en liet maar heel weinig informatie na. Zijn zonen hoorden slechts enkele flarden over zijn ontmoeting met Georgette.

Bruce Robinson, zijn jongste zoon, vertelt: «De avond van de bevrijding van Brussel was hij van wacht. De soldaat die de wacht moest overnemen, was te laat, blijkbaar omdat hij genoot van de festiviteiten in heel de stad. Terwijl Bill ijsbeerde en de ongehoorzaamheid van zijn wapenbroeder vervloekte, sprak een jonge Brusselse hem aan in perfect Engels, wat hem verbaasde». Het was niemand anders dan Georgette.

Na de bevrijding van Brussel zetten Bill en zijn divisie de weg verder naar Nederland en vervolgens Duitsland. Na de overwinning van de geallieerden op 8 mei 1945 blijft Bill in Duitsland tot in december 1946, wanneer hij toetreedt tot het «Army Catering Corps». Heel die tijd zal hij meerdere keren Georgette ontmoeten in Brussel. Tijdens een van de uitzonderlijke ontmoetingen wordt de zoon van Bill en Georgette verwekt.

Eens zijn missie in Duitsland is afgelopen, eindigt de relatie van het jonge koppel. Bill Robinson keert terug naar Hull in Groot-Brittannië en wordt visser op een trawler. Enkele jaren later trouwt hij met Mrs. Robinson met wie hij drie kinderen krijgt: Len, Bruce en Robb. Na zijn terugkeer heeft hij Georgette niet meer gezien maar ze houden enige tijd contact met elkaar. Volgens zijn kinderen wilde noch Bill noch Georgette zijn/haar vaderland verlaten voor de andere.

Sporen naar Georgette vinden…

Niet lang voor zijn dood is Bill opnieuw het verleden ingedoken om Georgette en haar zoon terug te vinden... Helaas restte hem niet voldoende tijd om zijn zoektocht te beëindigen.

Na het heengaan van hun vader in 1999 zetten Bruce en Robert de zoektocht verder. Ze contacteren het Rode Kruis en het voormalige regiment van Bill Robinson, maar zonder succes. Ze zijn nieuwsgierig naar het soldatenleven van hun vader en in de hoop hun halfbroer te ontmoeten, richten ze zich nu op Brussel om de piste te vinden die naar Georgette leidt.

Wat weten we van Georgette en haar zoon?

Met de weinige gegevens die de gebroeders Robinson hebben bijeengesprokkeld tijdens familiegesprekken en tijdens de enkele bekentenissen van hun vader hebben ze helaas maar heel weinig informatie.

Georgette zou behoord hebben tot een familie van schoenenfabrikanten in Brussel en zou gewoond hebben in de buurt van het Jubelpark. Tijdens de oorlog zou ze deel uitgemaakt hebben van het Rode Kruis, alhoewel de archieven van de organisatie tot nu toe nog niets kunnen bevestigen.

De zoon van Bill en Georgette zou Christian heten. Maar Bruce Robinson geeft toe wat dit betreft niet volledig op zijn geheugen te vertrouwen...

Te bevestigen informatie

- Georgette woonde in de buurt van het Jubelpark en van het station van Etterbeek
- Ze was vrijwilligster bij het Rode Kruis
- De zoon van Bill en Georgette zou Christian heten

Als dit verhaal herinneringen oproept, als deze namen je aan iemand doen denken, verwachten we je getuigenis op het volgende adres: [email protected]

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]