Wie ben jij, Jeanneke?

Geschreven door Olivia Regout - 06 mrt. 2013, 00:00 (Bijwerken: 16 mei 2020, 11:29)
Wie ben jij, Jeanneke?
Waarom zou wildplassen in het stadscentrum voorbehouden moeten zijn voor kleine jongens?

Julien, alias Manneken Pis, is misschien de ster van Brussel, maar hij is niet de enige met een bodemloze blaas… Zijn kleine zusje Jeanneke is discreter en laat haar slipje zakken achteraan in de doodlopende Getrouwheidsgang … In de familie ‘Pis’ heet het zusje Jeanneke. En net zoals elke Brusselaar die zichzelf respecteert, weet je dat er nog een broer is en een hond, Zinneke Pis. Deze keer alle eer aan de dames…

Getrouwheidsgang

Steek de pittoreske Beenhouwersstraat over en ga naar het einde van de Getrouwheidsgangom kennis te maken met dit standbeeldje van 50 cm. Het fonteintje van het kleine gehurkte meisje is recenter dan dat van zijn beroemde mannelijke tegenhanger. Het werd gebeeldhouwd in 1985 op initiatief van artiest Denis Adrien Debouvrie.

Terwijl velen het hebben over de twijfelachtige smaak van het werk, zei de beeldhouwer dat hij in Jeanneke een manier ziet om de gelijkheid tussen man en vrouw vast te leggen. Slechte tongen onderstrepen eerder het commerciële voordeel van het standbeeld in een onbekend straatje waar de initiatiefnemer van het project meerdere restaurants bezat. En daardoor wordt het straatje vandaag de dag door heel wat toeristen bezocht en zijn de zaken van Ilot Sacré er gevestigd!

Maar laten we het kleine meisje niet te snel afschrijven! Jeanneke-Pis en de vzw "Jeanneke" steunen samen het kankeronderzoek. 

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2023 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]