TOP

Wie ben jij, Jeanneke?

Olivia Regout. Patrimoine

07 Mar 2017, 00:03 Last Updated: 16 May 2020, 11:05

Waarom zou wildplassen in het stadscentrum voorbehouden moeten zijn voor kleine jongens?

Wie ben jij, Jeanneke?
Wie ben jij, Jeanneke?

Julien, alias Manneken Pis, is misschien de ster van Brussel, maar hij is niet de enige met een bodemloze blaas… Zijn kleine zusje Jeanneke is discreter en laat haar slipje zakken achteraan in de doodlopende Getrouwheidsgang … In de familie ‘Pis’ heet het zusje Jeanneke. En net zoals elke Brusselaar die zichzelf respecteert, weet je dat er nog een broer is en een hond, Zinneke Pis. Deze keer alle eer aan de dames…

Getrouwheidsgang

Steek de pittoreske Beenhouwersstraat over en ga naar het einde van de Getrouwheidsgangom kennis te maken met dit standbeeldje van 50 cm. Het fonteintje van het kleine gehurkte meisje is recenter dan dat van zijn beroemde mannelijke tegenhanger. Het werd gebeeldhouwd in 1985 op initiatief van artiest Denis Adrien Debouvrie.

Terwijl velen het hebben over de twijfelachtige smaak van het werk, zei de beeldhouwer dat hij in Jeanneke een manier ziet om de gelijkheid tussen man en vrouw vast te leggen. Slechte tongen onderstrepen eerder het commerciële voordeel van het standbeeld in een onbekend straatje waar de initiatiefnemer van het project meerdere restaurants bezat. En daardoor wordt het straatje vandaag de dag door heel wat toeristen bezocht en zijn de zaken van Ilot Sacré er gevestigd!

Maar laten we het kleine meisje niet te snel afschrijven! Jeanneke-Pis en de vzw "Jeanneke" steunen samen het kankeronderzoek. 

Bezoeken & Ontdekkingen