De Zavel

Buurt & Winkelcentra
Geschreven door Frédéric Solvel - 17 feb. 2010, 00:00 (Bijwerken: 12 jan. 2022, 04:27)
De Zavel
De Zavel is een van de vele redenen waarom u Brussel moet bezoeken. Laat u betoveren door de architectuur, de smaak en antieke schatten die echte goudmijnen zijn.

Vroeger vormde de Zavel een groot gebied aan de bovenkant van de Zenne, waar grote gezinnen elkaar ontmoetten. In de achttiende eeuw heeft de Haussmann architectuur de Regentschapstraat in tweeën gesplitst: de Kleine Zavel en de Grote Zavel.

Grote en Kleine Zavel

Als link tussen de boven-en onderstad is de Grote Zavel in de loop van der tijden getransformeerd tot een plaats voor een paardenmarkt, een gilde van kruisboogschutters, een gotische kerk, de processie van de Ommegang ... Tegenover de Notre Dame kerk ligt de Kleine Zavel. Deze oase van rust in barokstijl biedt een prachtig schouwspel met zijn standbeelden van diverse ambachten.

Vandaag

Vandaag is het aangenaam slenteren op de Zavel. De jet set van de hoofdstad spreekt er dagelijks af bij een goede maaltijd of een cocktail. De antiquairs, verzamelaars en andere liefhebbers van kunst verdringen elkaar in de wijk: op weekdagen in de talrijke galerieën en elk weekend op de antiekmarkt op het plein. Tussen de oude camera's of radio's, het zilverwerk, het meubilair en de oude postkaarten, is het moeilijk om te vertrekken met lege handen. Verlekkerd op chocolade, truffels en andere zoetigheden? Ontdek een chocoladen Zavel die u het allerbeste van de Belgische chocolade biedt: Godiva, Wittamer or Pierre Marcolini ...

Adressen

 

Rollebeekstraat ...

Aan de voet van de Grote Zavel contrasteert de kronkelende Rollebeekstraat met het brede plein. Deze geplaveide straat, onderbroken door een paar trappen, bezet het bed van een voormalige zijtak van de Zenne die vloeide van de Zavel naar de huidige Sint-Gorikshallen. Het was de eerste voetgangersstraat in Brussel en vandaag de dag biedt ze een mix van kwalitatieve restaurants, bars en kunstgalerieën. Aan de voet van de Rollebeekstraat liggen de Bowling en de Crosly.

En om uit te gaan...

Na het ontdekken van de Zavel, waar kunst, cultuur en gastronomie hoogtij vieren, kunt u zich overgeven aan andere offers. De wijnbars Wine Bar Sablon en Todt's Cafe laten u buitengewone wijnen ontdekken. We verloren ons hart bij Pixel en de decoratie in... pixels. En ga ook eens langs bij Canne à Sucre, een zonnige rum distilleerderij. Roept de dansvloer u? Ga naar Marquee waar de drie verdiepingen u de ganse nacht vermaken, zelfs op zondag met de Borderline Corp avonden. Ook Royalty is zo'n plaats waar «feesten» het credo is! En u zult de Zavel niet verlaten zonder even binnen te kijken bij NH Hôtel, een romantisch vertrekpunt voor de stars in Brussel. En dan heeft u nog niet genoten van een uitgebreid ontbijt bij Pain Quot', het Joods museum niet bezocht in het centrum van het plein of genoten van de veilingen. Noémie Somme & Justine De Coster

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]