TOP

Een schuilkelder onder de kasseien

Olivia Regout.

04 Dec 2014, 14:12 Last Updated: 28 Jul 2015, 08:07

Terwijl de bewoners van de Marollen zich neerleggen bij de meedogenloze beslissing van de stad Brussel om onder het Vossenplein een parking aan te leggen, is er een foto ontsluierd die de vlam van onenigheid opnieuw kan aanwakkeren. Sylvain Margaine is stadsverkenner. Tijdens een van zijn ondergrondse bezoeken aan Brussel, ontdekte hij een goed bewaard geheim: onder het Vossenplein ligt een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog.

Sylvain Margaine verkent ongebruikelijke, verlaten plaatsen in de steden. Hij is sinds 7 jaar gevestigd in Brussel en heeft de stad al uit heel wat invalshoeken gefotografeerd. Van op kerktorens tot de diepten van riolen… «Brussel is een mooi speelterrein», vertrouwt deze stadsontdekker ons toe.

Van tijdens zijn expedities brengt hij poëtische foto's mee van plaatsen die slechts enkele bevoorrechten met eigen ogen hebben kunnen zien.

Onder de kasseien van het Vossenplein

Onlangs had Sylvain Margaine de gelegenheid zich onder de kasseien van het Vossenplein gewaagd en er een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Hoe is het zo ver gekomen? Hij weigerde het te onthullen, maar heeft ons wel toevertrouwd dat «de toegang niet gemakkelijk was». Wie heeft hem begeleid? Ook dat zegt hij niet. «Ik wil dat vandalen niet tot op deze plaatsen geraken».

De ontdekker heeft in elk geval beslist om de foto's voor zich te houden. «Ik wilde de foto's niet publiceren om te vermijden dat anderen de plaats zouden verstoren. Bij het volgen van de actualiteit over het Vossenplein en bij de dreiging dat er een ondergrondse parking zou komen, vond ik het het ideale moment om ermee naar buiten te komen. Ik wilde mijn bijdrage leveren aan de plaats, omdat ze meer dan de moeite waard is».

Een bijna intacte schuilkelder

Schepen van openbare werken Els Ampe is van mening dat de schuilkelder geen enkele patrimoniale waarde heeft, Sylvain Margaine meent het tegenovergestelde. Voor deze liefhebber van vergeten verhalen is er gen twijfel over de interesse voor deze plaats. Hij legt ons uit wat hij heeft gezien: «Het gaat om een schuilkelder voor de Brusselaars. Alles is er geschreven in het Nederlands en het Frans. Hij is 40 tot 50 meter lang. De muren zijn heel stevig. Langs de muren staan banken. Die zijn in heel goede staat. Er is geen sprake van verval. Aan de uiteinden zijn er toiletten voor mannen en vrouwen. Die zijn prachtig, bijna Art Deco. Ook het elektriciteitsnetwerk is perfect bewaard».

De verdedigers van het Vossenplein eisen de klassering van de schuilkelder.

Blog