Sk8boarding

Geschreven door Rédaction BrusselsLife.be - 18 dec. 2011, 00:00 (Bijwerken: 26 feb. 2018, 15:15)
Sk8boarding
Skaten wordt vandaag de dag beoefend in de hele wereld. Het bestaat al meer dan 50 jaar en ligt ver van het cliché van de blonde skater uit Californië, met de haren in de wind. Voor sommigen gaat het om een eenvoudige plank met wieltjes onder, voor anderen is het een levenswijze.

Surf and roll

Volgens de legende situeert het begin van het skaten zich in Californië in de jaren 50. Op een dag zonder wind en golven, beslisten de surfers, die technisch werkloos waren door de stille zee, om assen van rolschaatsen te bevestigen op een vierkante houten plank. Met hun uitvinding doorkruisten ze de stad op zoek naar hellingen en vormen die geleken op de curve van een golf. Het skaten is geboren! Al snel kent deze nieuwe discipline veel succes.

Er werden 50 miljoen planken verkocht, maar vanaf 1965 verboden bepaalde lokale Amerikaanse autoriteiten het skaten omdat het te gevaarlijk zou zijn (er waren redelijk wat blessures). In die periode ontstond ook de freestyle: een choreografie op muziek, bestaande uit figuren op een platte ondergrond. Deze variant kende zijn hoogtepunt in de jaren 80 en nu is het volledig has-been. Het skaten neemt revanche in de jaren 70 met wieltje in urethaan. Ze zijn een echte technische revolutie. Ze laten toe de grenzen van de praktijk te verleggen en ze wijden het moderne skaten in. Daarna volgden er tal van technische evoluties: aluminium assen, gelamineerde glasplaten,...

Skate or die

Het tijdperk van het moderne skaten werd geconcretiseerd door de leden van het Californische team Zephyr, de Z-Boys: Tony Alva, Jay Adams en Stacy Peralta. Ze zijn de eerste sterskaters die op de eerste krantenpagina vermeld werden omdat ze aan de slag gingen in lege zwembaden. De discipline ontwikkelt zich niet enkel op een plat oppervlak. In 1978 was er de ultieme grote skaterevolutie dankzij Alan Gelfand. Hij vond de 'Ollie' uit, een figuur waarmee skateboarders de plank, zonder haar aan te raken, van de grond kunnen laten komen. Vóór hem waren trucks meestal gebaseerd op deze die werden uitgevoerd op hellingen. Een stijl, een manier van rijden laat zich opvallen op de hellingen, het is de geboorte van de 'street'.

Nu kunnen skaters gebruikmaken van alles wat de straat te bieden heeft: muren, trottoirs, banken, afsluitingen, trappen, barrières, glijbanen,... De 'ollie' heeft de skateboarders een middel bezorgd om zich de stad toe te eigenen. De 'street' laat hen toe om anders te skaten en biedt vooral elke skateboarder de mogelijkheid om zich, op welke plaats ook, uit te drukken. Ze profiteren ook van deze vernieuwing om definitief afstand te nemen van de surfindustrie door kleine onafhankelijke labels te maken. Intussen is skateboarden niet alleen een alternatief voor surfen, het genereert volledige cultuur rond zich.

Ride all day

Eind jaren 70 floreerden de skateparken in de Verenigde Staten. Intussen verboden lokale overheden de discipline opnieuw helemaal en de skateparken sloten het ene na het andere. De 'overlevende' skateboarders, heel weinig in aantal, vormden een afzonderlijke gemeenschap. Dankzij de technische vooruitgang herleefde de praktijk. Vanaf 1984 verspreidde de skatecultuur zich in Europa als een virus. De kwaadaardige microbe heet VHS. Ze wordt uitgewisseld, gekopieerd en bovenal wordt er tientallen keren naar gekeken om het te ontleden, om een stijl, een figuur te analyseren, om het zich eigen te maken en er zijn eigen stempel op te drukken.

De passie voor video's heeft bijgedragen tot de uitbreiding van het skateboarden en tot het dichten van de kloof tussen de Amerikaanse en Europese praktijken. Het skateboarden werd geregeld verworpen, en is volgens sommigen een 'andere' sport. Ze cultiveert verschillen, maar wil van bij het begin erkend worden, dat is de paradox. Het skateboarden is voortdurend in beweging, het blijft evolueren met behoud van de initiële ingesteldheid van ontspanning en zelfkritiek.

En in België?

Ver van de blauwe lucht en de golven aan de Amerikaanse kusten, in de regen, koude en aan de Noordzee. Dat belet ons kleine landje niet om aanwezig te zijn op internationaal niveau, dankzij skaters zoals Julian Dykmans, Hans Claessens en Goeffrey Van Hove. En er is nog meer voor de liefhebbers van snelheid. Een andere variant van skaten, longboard, kent de laatste jaren al redelijk wat succes... In Brussel zijn er heel wat plaatsen in openlucht. Het is er goed skaten als het weer het toelaat! Maar in België ontbreekt het aan infrastuctuur om als het killer is rustig (en warm) het ganse jaar door te kunnen skateboarden. Kriss Gutierrez Cuervo

Blütcher Longboard Club Wie zijn die niet-geïdentificeerde individuen die zich met alle gemak verplaatsen op de esplanade van het Europees Parlement als u uw kantoor verlaat? We hebben hen ontmoet voor u... De Blütcher Longboard Club brengt de Belgische longboarders samen en organiseert tal van events, freerides, en veel meer!

Geoffrey Van Hove Geoffrey Van Hove, heel gekend op Europees niveau, is een skateboarder made in Belgium. Met al 210 jaar ervaring lanceerde hij Homemade skateboards.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]