Vis in al zijn gedaantes

Buurt & Winkelcentra
Geschreven door Frédéric Solvel - 13 mei 2013, 00:00 (Bijwerken: 12 jan. 2022, 04:25)
Vis in al zijn gedaantes
Mijn vis is mooi en vers. De confraters van Kostunrix, de visboer uit de avonturen van Asterix, zijn schaars in de hoofdstad van het dapperste volk van Gallië. In enkele lijnen maken we een Kakofonix van vis met Brusselse saus…

Vishandelaars

De Brusselse vishandelaars zijn er gekomen op hetzelfde ritme als de visbanken, die vandaag de dag beschermd zijn door de Europese Unie. Verse vis vinden in Brussel is niet eenvoudig. Als je op zoek bent naar zeevruchten, moet je zeker de volgende adresjes eens binnenstappen.

In de categorie 'musts' steekt Noordzee – La Mer du Nord de loef af. De eters op het trottoir zetten de toon: je komt er eerder om gezien te worden dan om er vis te kopen. De producten zijn van uitstekende kwaliteit en het advies kostbaar.

Op de Waversesteenweg, tegenover het Museum voor Natuurwetenschappen, krijgt Poissonnerie d’Agadir alle lof van Elsene. Geen verrassingen zoals botjes en graten! In de buurt van Merode kan je bij Frédérick Lebe terecht voor alle soorten zeevruchten, maar hij steekt zijn zwak voor kreeft niet onder stoelen of banken. De liefhebbers zijn gewaarschuwd. Je lijn uitwerpen bij Claes Stroobants in de buurt van de Georges Henrilaan, garandeert vaak een miraculeuze vangst! De Fransen aan de kant van Ukkel zullen blij zijn met het aanbod van Centrale Laporte en Baleine. Het is geen Rungis, maar er is een degelijk aanbod.

We hebben het kunnen vaststellen. Vishandelaars zijn zeldzaam... Markten zijn een goed alternatief. Ga er vroeg heen, want de vis verdwijnt er snel uit de kraampjes. En kijk ook eens rond in je straat, praat erover met je buren, want misschien stopt er wel een ambulante vishandelaar in je wijk. Helaas kondigen ze hun komst niet aan met een muziekje zoals de ijsboeren.

Restaurants

Chez François is een koppelteken tussen restaurateurs en vishandelaars. François trekt de kaart van beiden en hij beheerst ze ook allebei op dezelfde manier. Een must in de Sint-Katelijnewijk! Opgelet voor je portefeuille, kwaliteit en reputatie betaal je!

Ook al hebben de schippers het gebied al lang verlaten, de toponymie van de omliggende straten draagt enkele sporen van het verleden als haven. De dokken zijn uitgegraven in de 16 eeuw en zijn onder impuls van Joseph Poelaert en Charles Buls weer dichtgegooid op het einde van de 19e eeuw. Eens de haven verdwenen was, werd de kerk gebouwd en het plein heringericht het verleden te verloochenen, gezien de vismarkt er kwam in een overdekte hal (verwoest in 1955). Vandaag is de vis nog steeds meester van de menu's van de omliggende restaurants. Aarzel niet om in de omgeving te tafelen bij Chez François, Bij den Boer, Belle Maraîchère, La Marée, Pré Salé, Chez Henri of Marie Joseph.

Fijnproevers mogen gerust zijn, vis heeft ook een ereplaats in andere zaken in heel de stad. Terwijl in het centrum Sea Grill schittert met twee Michelinsterren, staat bij Up North Scandinavische vis centraal. In de schaduw van Berlaymont, hebben Saint Georges en Vimar plaats en naam veroverd. Stop richting Ukkel eens bij Toucan sur Mer (Tenbosch). In Ukkel kan je kiezen tussen de schaaldieren van Brasserie Georges en Café Maris. Wat wil je nog meer? Misschien dat men de oesters voor jou opendoet... Voor mosselen-friet kan je terecht bij Friture René aan de kant van Anderlecht.

Tussen traditie en moderniteit, is Brussel bezweken voor de sushimode, maar er zijn ook nog enkele caracoleverkopers. Caracoles zijn bereide zee-escargots, verkocht door ambulante commerçanten. Het recept? Een familiegeheim met als gemeenschappelijke basis is een selderijbouillon. Die ambulante verkopers staan vaak op dezelfde plaats. Je vindt er aan het Vossenplein, tegenover de Beurs en bij heel wat markten en feesten. Een postkaart van de hoofdstad van Europa.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]