TOP

Sorteer uw afval

Olivia Regout.

05 Jul 2012, 05:07 Last Updated: 24 Oct 2013, 12:10

Het sorteren van afval is verplicht in Brussel. Dit kleine dagelijkse gebaar maakt deel uit van een evidente bescherming van de planeet, energiebesparing en behoud van natuurlijke hulpbronnen. Zak per zak leest u hier een korte handleiding.

Nieuw vanaf 2013 : wijziging met de selectieve ophalingen. Blauwe zakken zullen éénmaal per twee weken worden opgehaald, afwisselend met gele zakken.

Geef uw straatnaam hier om de ophaaldagen van al uw zakken te raadplegen. 

Blauwe zak

Ok Niet OK
-Flessen en flacons in plastiek (drank, afwasproducten, bad- en doucheproducten, drinkyoghurt,... )-Alle andere plastieken objecten en verpakkingen (yoghurtpotjes, botervlootjes)
-Metalen verpakkingen (blikjes, conservenblikken, deksels en capsules, spuitbussen van voeding en cosmetica,...)-Aluminiumfolie, verpakkingen die toxische substanties bevatten
-Drankkartons-Naalden, baxters, piepschuim

Gele zak

Ok Niet OK
-Papieren zakken, kranten, boeken, papier, publiciteit,...-Vervuild en vettig papier, geverfd papier, cellofaan.

Vergeet niet de plastieken film rond kranten en andere publiciteit te verwijderen. Het gebruik van de gele zak is niet verplicht. U kunt het papier verzamelen in een doos die u degelijk dichtbindt.

Witte zak

De witte zak is voorbehouden aan restafval, dus voor (bijna) alle afval dat niet in de blauwe of de gele zak mag. Ook hier zijn er enkele uitzonderingen: glas dat in de glasbollen moet, tuinafval (groene zakken), klein huishoudelijk chemisch afval (groene plekjes en containerpark), gebruikte batterijen (verzamelpunten in supermarkten, scholen, containerparken, postkantoren, gemeentehuizen), frituurolie, frituurvet en motorolie (groene plekjes en containerparken) en grof huisvuil (georganiseerde ophalingen, containerparken). Vergeet niet dat compost een interessant alternatief kan zijn voor uw organisch afval. Voor de slechte leerlingen is er een boetesysteem: wie niet sorteert kan een boete krijgen tussen 62,50 en 625 euro. Sorteren is dus de boodschap!