Top 10 van plaatsen om te lopen in Brussel

Geschreven door Frédéric Solvel - 03 okt. 2013, 00:00 (Bijwerken: 10 nov. 2020, 18:04)
Top 10 van plaatsen om te lopen in Brussel
Joggen maakt weer opgang. Volg de gids en ontdek onze top 10 van plaatsen om te lopen in Brussel...

Van het Jubelpark naar het kanaal via de Sightjogging, je hebt de keuze.

10. Jubelpark en Koninklijk Park

Vox populi. De Brusselse gemeenschap van joggers heeft gesproken! Dit zijn de twee meest bezochte parken van de hoofdstad. Als je loopschoenen over nieuwe horizonten dromen, ga er dan niet heen en kies voor een van onze negen andere oplossingen…

9. Ter Kamerenbos

Het Ter Kamerenbos wordt minder bezocht dan de twee eerste, maar is groter. Je kan er rustig opnieuw beginnen met fysieke inspanningen zonder geobserveerd te worden door een meute voorbijgangers. Rond het meer, aan de ULB, kent de variëteit aan wegen bijna geen limieten. We staan hier aan de ingang van het Zoniënwoud, de gelegenheid om het parcours te verlengen naargelang de evolutie van je fysieke conditie. Sinds 2013 vind je in het Ter Kamerenbos de Ecotrail van Brussel.

8. Sightjogging

Brussels Sight Jogging is een unieke gelegenheid om Brussel te ontdekken met loopschoenen aan de voeten. Het principe? Een begeleider neemt je al lopend mee op ontdekkingstocht door de stad. Hij deelt met jou de kleine en de grote geschiedenis, anekdotes en de legendes van de stad.

7. Laarbeekbos

Joggans (de joggingclub van Ganshoren) heeft zijn hoofdkwartier niet toevallig aan de rand van het Laarbeekbos. Deze 33 hectares aangeplante beuken in het noorden van Brussel vormen een van de aangenaamste speelpleinen. In de lente is het bos een lust voor het oog en de neus met  de bloemen van wilde knoflook, lelies, hyacinten en andere viooltjes. Wandel of loop door het bos zolang de ring er (nog) niet is!

6. De parcours in het Zoniënwoud

Bij het centrum ADEPS heb je de keuze tussen drie bewegwijzerde parcours van 5, 10 of 20 kilometer. De drie parcours gaan over kreupelhout en soms kiezen ze voor een landelijke weg of een brede dreef. Een en al genot voor je voeten die profiteren van een zachte ondergrond en voor je longen die vol goede lucht lopen. Op en top luxe:  voor een kleine financiële bijdrage kan je douchen in het sportcentrum.

5. Woluwepark

In de categorie parken onderscheidt dat van Woluwe zich op een bijzondere manier. Oordeel zelf: er is een grote parking aan de tennisclub (toegang via de Vorstlaan). En wat betreft training, is er wat voor alle niveaus van joggers: de meest ervaren joggers vinden in dit park eerder golvende parcours, beginners volgen de oude spoorweg. Grenzend aan het park kruist een wandeling, gebouwd naar het model van Ravel, de Tervurenlaan. Ze biedt enkele mogelijkheden voor mooie omwegen. Laat je leiden door je verlangens!

4. Kanaal

Net zoals Brussel zelf, hebben joggers een eerder onstuimige relatie met het kanaal. In de buurt van de slachthuizen regeert de auto en is de jogger (net zoals de voetganger en de fietser) vergeten. Pas vanaf sluis nr. 10 in Anderlecht vindt de sportieveling zijn rechten terug: op het jaagpad. De gelegenheid om heen en terug te lopen tot aan de eerste brug... Neem je voorzorgsmaatregelen, de wind kan er hard waaien. Een gewaarschuwd jogger... verbergt zich achter een andere...

3. Groene wandeling

De Groene wandeling moeten we niet meer voorstellen. Deze lus van 70 km via heuvels en dalen rond Brussel biedt een aantal van de meest aantrekkelijke parcours voor joggers.

Onze voorkeuren?
- Tussen Herman-Debroux (Oudergem) en de Neerstalle Steenweg (Vorst). Een lichtgolvend parcours met een mooi evenwicht tussen groene ruimte en residentiële wijken.
- Tussen Erasmus en de Hunderenveldlaan. Je hebt het ziekenhuis nog maar net verlaten en de groene wandeling gaat door velden, met een uitje op het golfterrein, en flirt met Westland vooraleer een lange trip door het Scheutbos te maken.
- Tussen de Van Praetbrug en het Fallonstadion. Hier ontdek je een onbekend gezicht van de gemeentes Evere en Woluwe. Als je goed rondkijkt, zie je zelfs een molen!

En we mogen de delen tussen de Hunderenveldlaan (Berchem) en de Van Praetbrug via het Atomium niet vergeten. Iets te verstedelijkt wat ons betreft. Hetzelfde geldt voor het gedeelte tussen de Neerstalle Steenweg (Vorst) en Erasmus.

2. Je trottoir

Je trottoir is goud waard in de categorie duurzame ontwikkeling. Het parcours met het meeste respect voor het milieu is de weg die aan je deur start en eindigt. Heb je er al aan gedacht al lopend van je werk naar huis te gaan?

1. Het Zoniënwoud

Behalve de drie bewegwijzerde parcours heeft het Zoniënwoud nog heel wat andere mogelijkheden. De verschillende parkings in het Zoniënwoud zijn varianten voor jet maandelijkse, tweewekelijkse of wekelijkse jogging. Van het Afrikamuseum tot Jezus-Eik, via Groenendaal en het Rood Klooster, de groene long van Brussel biedt tientallen kilometers wegen om eindeloos te lopen!

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]